Vaatteen huolto neuleen siistiminen.

Vaatteen huolto

VAATTEEN HUOLTO

Näillä ohjeilla huollat lempivaatteesi uuteen uskoon. Samalla säästät rahaa ja ympäristöä.

Vaatteen huolto- Säästät rahaa ja luonnonvaroja, kun vaatekertaa ei tarvitse uusia jatkuvasti.

Ompelijalle vaatteen vieminen on aina ekoteko. Vaatteiden kuntoa on hyvä tarkistella vuosittain aina vuodenaikojen vaihtuessa.

Sen sijaan, että korvaisi vanhan rikki menneen vaatteen uusilla, kannattaa ensin konsultoida ompelijaa tai suutaria ja pyytää tarjous korjauksesta. Vaikka tilanne näyttäisi omaan silmään mahdottomalta, ammattilaisella voi olla korjausideoita, joita emme osaisi kuvitellakaan.

Huoltamalla vaatteitasi oikein pidennät niiden käyttöikää. Tärkeää on pestä oikeassa lämpötilassa ja oikeilla pesuaineilla sekä huoltaa vaate oikein.

 

REIKÄ VAATTEESSA:

Korjaa tai korjauta vaate. Korjaamalla tai korjauttamalla kulumia tai isompia reikiä tai muuten rikkimenneitä vaatteita. Voit pidentää vaatteen käyttöikää jopa vuosia. Ei ole kestävää ajatella, että vaate, joka maksoi puolet vähemmän kuin sen korjauttaminen ei oikeuttaisi tulla korjatuksi. Vaate on ollut tällöin liian halpa ja materiaali huono laatuinen. Vaatteen huolto kannattaa usein aina. Jos päätät laittaa vaatteen poistoon, mieti voisitko tehdä siitä siivousriepuja.

NUKANPOISTO:

Pidennä vaatteidesi käyttöikää nukkaleikkurilla ja/tai vaateharjalla. Vaatteiden hoito tekee niistä kestäviä ja antaa niille aina huolitellun ilmeen.

Käytä nukanpoistoon laadukasta nukkaleikkuria. Se poistaa nukan hellävaraisesti vahingoittamatta tai kuluttamatta materiaalia. Nukkaleikkuria voit käyttää turvallisesti kaikille materiaaleille.

Neuleen kuidut menevät käytössä helposti takkuun, niin kuin hiuksetkin menevät takkuun ja vaativat harjausta.  Se ei johdu, että neule olisi huonolaatuinen vaan johtuu lyhyistä kuiduista. Vaateharja on tärkeä väline osana vaatehuoltoa. Harjalla saadaan pois likaa vaatteesta ja se suoristaa neuleiden kuidut, eivätkä ne ehdi mennä takkuun.

Nukkakampa sopii parhaiten kashmir-villalle. Jos käytät nukkakampaa muille neuleille, ole käytössä maltillinen ja käytä kampaa vain nukkaisiin kohtiin. Älä kampaa koko vaatetta! Nukkakampa raapii materiaalin ja lankojen pintaa ja voi näin ollen vain lisätä nukkaantumista ja kuluttaa materiaalia. Vaatteen huolto on myös kohdennettua siistimistä.

TUULETUS:

Jos tuote ei ole varsinaisesti likainen, mutta on ollut paljon päällä, voit tuulettaa sitä. Kuidut raikastuvat ulkona hyvin.

Jos vaate ei haise voimakkaasti, riittää sen raikastukseen useimmiten tuuletus. Paras tuuletussää on hieman kostea, sillä kosteus turvottaa materiaalin kuituja, jolloin hajut pääsevät vieläkin paremmin irtoamaan vaatteesta.

Tarvittaessa vaatteen voi pakastaa, jos se tuntuu kaipaavaan erityistä raikastusta. Pakastuksen ajaksi vaate laitetaan muovipussiin. Vaatteen voi antaa olla pakkasessa parikin päivää.

Vaatteet kannattaa viedä ulos tuulettumaan tai ripustaa avoimen ikkunan lähettyville mielellään jokaisen käyttökerran jälkeen. Tuuletukseen on tärkeää valita varjoisa paikka, sillä auringonvalo voi haalistaa värejä ja haurastuttaa kuituja. Varsinkin silkki ja villa ovat herkkiä auringonvalolle.

Jos tuuletus ei ole mahdollista, kannattaa vaate ainakin jättää ilmavasti roikkumaan ennen kaappiin laittoa, jotta käytön aikana vaatteeseen imeytynyt kosteus ehtii haihtua eikä jää muhimaan kaappiin.

PESU:

Jokainen pesukerta kuluttaa vaatetta, joten pesun vähentäminen on yksi tärkeimmistä asioista vaatteiden käyttöiän pidentämiseksi. Pesukertojen vähentäminen on helppo ekoteko myös siksi, että pesun aikana kuluu huomattava määrä vettä ja energiaa.

Jos tuotteeseen tulee tahra, koita pestä se ensin paikallisesti esim. sappisaippualla tai tahranpoistoaineella. Mieti tarvitseeko koko vaatetta laittaa pesukoneeseen.

  • Ehdottomasti tärkein asia on noudattaa vaatteiden pesuohjeita, jotka löydät pesulapusta. Jokaisella materiaalilla on omat vaatimuksensa pesulle, kuivaukselle ja silitykselle. Näitä noudattamalla vältät kutistumiset ja värimuutokset.
  • Käännä vaatteet valmiiksi pyykkikoriin ja pese vaatteet nurinpäin käännettynä. Näin pesu kuluttaa enemmän sisäpintaa, kuin näkyvää ulkopintaa.
  • Lajittelu: Lajittele pestävät vaatteet esim. valkoisiin, harmaisiin/raidallisiin sekä tummiin/kirjaviin.
  • Pesulämpötila: Pese pyykit joko 30°c tai 40°c riippuen pesulapun suosittelemasta lämpötilasta. Nosta vaatteet heti pesun jälkeen kuivumaan.
  • Kutistuminen: Uusi vaate saattaa ensimmäisessä pesussa kutistua. Usein miten puhutaan noin 3-8% kutistumisesta pituussuunnassa. Välttääksesi tätä voit hellävaraisesti venyttää vaatetta pesun jälkeen vaaka- ja pystysuunnassa.
  • Kun harvoin villavaatteita pesee, ne kannattaa kuivata vaakatasossa venymisen välttämiseksi.
  • Varo valkaisuaineita: Älä käytä valkaisuaineita sisältäviä pesu- tai tahranpoistoaineita kirjaviin vaatteisiin. Ne saattavat irrottaa myös tuotteen omaa väriä.
  • Vältä myös huuhteluainetta. Vaikka huuhteluaine pehmentää ja tuo vaatteeseen raikasta tuoksua, se heikentää kangasta aiheuttaen nukkaantumista ja elastisuuden heikkenemisen.
  • Värinkeräysliinat: Värillisten ja raidallisten tuotteiden kanssa suosittelemme käyttämään värinkeräysliinoja. Näin esim. raidat pysyvät valkoisina vuosienkin pesujen jälkeen.
  • Silitys: Suosittelemme joko kevyellä lämpötilalla silitystä tai höyrytystä.

MITÄ TEEN, KUN VILLA VAATE EKSYI PESUKONEESEEN JA KUTISTUI LIIAN PIENEKSI?

Vinkki!

Liota hiusten hoitoaine kädenlämpöiseen veteen. Sekoita huolellisesti ja liota neuletta noin 10min. Purista ylimääräinen vesi pois. Venytä vaate muotoonsa. Kuivata neule vaakatasossa. Voit toistaa tämän, jos tarvetta venyttää isommaksi.

MITEN VAATE KIERRÄTETÄÄN?

Jos vaate on ehjä, puhdas ja käyttökelpoinen, sen voi kierrättää oman paikkakuntasi tekstiilikierrätyksessä. Useimmat kirpputorit ja kierrätyskeskukset ottavat vastaan kierrätettäviä lahjoituksia. Tarkistathan itsellesi lähimmän tekstiilinkierrätyspisteesi paikkakuntasi sivuilta.

Jos vaate ei ole ehjä ja käyttökelpoinen, sen voi silti kierrättää. Valtakunnallinen poistotekstiilin keräys on käynnistynyt ja riippuen paikkakunnasta kaupunki tarjoaa vaihtoehtoja myös rikkinäisille tekstiileille.

Vaate on kierrätyskelvoton, jos se on päässyt homehtumaan, tai siihen on päässyt tuholaisia. Näissä tapauksissa tekstiili täytyy hävittää sekajätteen kanssa.

SILITYS JA HÖYRYSTYS:

Vaatteita voi silottaa kahdella tapaa: höyryttämällä tai silittämällä. Höyryttäminen ja silitys tuo vaatteisiin raikkautta sekä uutuuden tuntua ja huomaat pian olevasi tyytyväisempi jo olemassa oleviin vaatteisiisi. Mikäli etusijalla on helppous ja nopeus, on vaatehöyrystin oikea valinta. Vaatehöyrystimen käyttöön ei tarvita erillistä alustaa vaan vaatteen voi silottaa henkarilla. Vaatehöyrystin on myös silitysrautaa hellävaraisempi, joten se on hyvä valinta erityisesti silloin, jos vaatekaapista löytyy paljon ohuita ja herkkiä materiaaleja. Vaatehöyrystimellä voi silottaa turvallisesti jopa villavaatteita. Mikäli taas täydellisen skarppi ja rypytön lopputulos on tärkeää, on silitysrauta tehokkain valinta. Esimerkiksi puuvillaiset kauluspaidat ja prässihousut silottuvat aina parhaiten silitysraudalla.

SÄILYTYS:

Kun vaate on menossa säilytykseen pidemmäksi aikaa, on se tärkeä puhdistaa hyvin, jotteivat tahrat ja hajut pinty siihen säilytyksen aikana. Lika myös kuluttaa materiaalien kuituja ja houkuttelee herkemmin tekstiilituholaisia.

Puhdas ja hyvin huollettu vaate on ihana ottaa säilytyksen jälkeen käyttöön kuin uutena. Vaatteiden puhtauden lisäksi on tärkeää, että myös säilytyspaikka on puhdas ja kuiva sekä suojassa auringonvalolta. Esimerkiksi kellari- ja ullakkotiloja kannattaa välttää, sillä niissä ilman lämpötila ja -kosteus voivat vaihdella ja aiheuttaa vaatteeseen hajuja ja jopa yllättäviä tahroja ja värimuutoksia.

Jos tekstiilituholaiset ovat tiedossa oleva ongelma, kannattaa pidempään säilytyksessä olevat villa- ja silkkivaatteet säilyttää ilmatiiviissä muovisissa laatikoissa, isoissa pakastuspusseissa tai pukupusseissa. Ilmatiiviisti säilyttäessä on erityisen tärkeää, että vaate on puhdas ja kuiva, ettei se homehdu.

 

Tärkeintä on, että vaate ei loju käyttämättömänä kaapissa eikä vaate joutuisi sekajätteeseen.

Kynnystä vaatteen huoltoa kannattaa madaltaa huoletta ja viedä vaate tarvittaessa ompelijalle.

Kiitos että, huollat tai huollatat vaatteesi. Luonto ja lomapakko kiittää! Vaatteen huolto on ekoteko.

 

Lämpimästi tervetuloa!

Seuraa Sinivuokkoa Instagramissa:

Ompelimo Instagram ja Sinivuokko-korut ovat omilla tileillään.

Tilaa uutiskirje tästä.

 

Jaa tämä artikkeli